Farkas Ferenc
Művészeti Iskola

Iskolánkról


A Művészeti Iskoláról

 

A művészeti iskola 1967 óta Dunakeszi önállóan működő, 1996-ig körzeti feladatokat is ellátó oktatási intézménye. Egyetlen művészeti oktatást nyújtó iskolaként, fennállása óta meghatározó szerepet tölt be a város kulturális életében. Tanári hangversenyeivel, a "Zene és képzőművészet" rendezvénysorozatával, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kihelyezett koncertjeivel, a Jeunesses Musical szervezet által támogatott hangversenyeivel - amelyen fiatal művészek kapnak lehetőséget bemutatkozásra - aktív zenei és képzőművészeti élet hagyományainak alapját teremtette meg az elmúlt években.

A fúvós-, vonós-, szimfonikus- és gitárzenekar, az ütőegyüttes, a néptánc csoport és a színjátszósok előadásai szervesen beépültek a város ünnepnapjaiba, s ma már elképzelhetetlen nélkülük és az általuk meghívott, valamint Dunakeszin vendégszereplő külföldi együttesek, művészek nélkül a város zenei élete. Ezeknek a rendezvényeknek már kialakult törzsközönsége van, s a környező községekből, városokból is nagy az érdeklődés.

2005-től a zeneművészeti ág mellett elindult a táncművészeti, képzőművészeti és színművészeti ág szakjain is az oktatás. Az új szakok beindítása bővítette a választható művészeti ágak kínálatát. A csoportos foglalkozások keretében történő képzések következtében egyszerre több növendék kezdhette meg tanulmányait, így csökkent a művészetoktatásra jelentkezők elutasításának száma. Lehetőség nyílt a társművészetekkel való közös gondolkodásra, közös produkciók létrehozására.

A pedagógusok eredményes munkájának köszönhetően 2007-ben a művészeti iskolák minősítő eljárásának eredményeként „Kiválóra minősített” minősítésben részesültünk.

 

Iskolánk kiemelt feladatai közé tartozik a tehetséges növendékek minél korábbi felismerése és gondozása. Ezért a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolával közösen szerveztünk és szervezünk minden évben gitárversenyt a Nógrád- és Pest megyei művészeti iskolák növendékei részére.

Iskolánk 2002-ben vette fel Farkas Ferenc zeneszerző nevét. Tiszteletére és a tehetséges növendékek minél szélesebb körű bemutatkozására indítottuk útjára a kétévente megrendezésre kerülő Farkas Ferenc Zongoraversenyt. Az első versenyen a Pest Megyei iskolák és az országban a Farkas Ferenc nevét viselő iskolák növendékei vehettek részt. Mára már kilenc megye és a budapesti zeneiskolák diákjaival is bővült a résztvevők köre. Hosszú távú elképzeléseinknek megfelelően a versenyt nemzetközivé szeretnénk fejleszteni. 2011-től Regisztrált Tehetségpontként a tehetséggondozást még tudatosabban végezzük a Tehetség Tanácsok támogatásával.

Az iskola erősségei közé tartoznak a magasabb zenei intézménybe jelentkező és felvett növendékek 100%-os aránya, az országos és nemzetközi versenyeken elért eredményei. A versenyeredményekben kiemelkedő a zongora és ütő szak, ugyanis az eredmények minden esetben az első három helyezést jelentik. Különösen büszkék vagyunk a Salt Lake Cityben elért I. helyezésre. Tehetséges növendékeinknek külföldi bemutatkozási lehetőséget is biztosítunk. Fúvós-, szimfonikus zenekarunk és néptánccsoportunk járt már Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben, Belgiumban, Kínában. Vendégeink voltak az előbbieken túl New Yorkból és Japánból is.

A tanárok eredményes munkájának köszönhetően 2005-ben a „Magyar Művészetoktatásért” intézményi szakmai díjban részesült, 2007-ben a „Dunakeszi Közművelődési Díj” tulajdonosa lett a tantestület.

 

Képgaléria
Programok
<< 2019 Július >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304